utorak, 31. svibnja 2016.

HLJEB

                                               Kad u kući ima hljeba onda ima svega :D Tako kažu pa se kao pridržavam pravila :D Moj domaći, a domaće je najbolje. Recept sam naučila od svoje drage majke, ona opet od svoje i tako unazad. Nadam se da ću i ja imati kome prenijeti recept. 





Sastojci:

1 kg brašna (po želji)
30 ml mlake vode
1 kašika germe
4 kašičice soli
susam

U slast!









nedjelja, 22. svibnja 2016.

RIBLJI ŠTAPIĆI SA SALATOM

                       Uvijek mi je briga šta napraviti za ručak. Ponekad nestane ideja, ali kad uđeš u kuhinju čarolija se desi i same ideje naviru. Pa evo šta možete već danas. Pogotovo ako žurite ili nemate mnogo vremena za kuhanje, ovo je odličan recept za vas. Ah, što ja volim ovakve brze recepte :)


Sastojci:

400 g graška
300 g krompira
4 jaja 
sol 
3 kašike majoneze
100 g kupovnih paniranih ribljih štapića
1/2 l pilećeg temeljca
50 g pilećeg mesa
20 g rezanaca
začini


U slast! 









UMAK

                      Je li ovo bilo i vaše glavno jelo u djetinjstvu? Neki kažu umak a neki hapa :D Kakogod, odlično je i svi mu se raduju. Ovaj recept sam naučila od svoje majke, kako se to kod nas prenosi s koljena na koljeno :) Rekla mi je: "Mila moja, ovako ćeš..." Pa evo i vi, mili moji, ovako ćete...


Sastojci:

600 ml mlijeka
1/2 kašike masla
1/2 kašike brašna
1 jaje 
sol

U slast!







petak, 20. svibnja 2016.

PILETINA S PALENTOM

                              Piletina na 101 način :D Međutim ja je mnogo volim. Treba znati napraviti da ne bude suha, prepečena, žilava... Ovo je jedan od 100 načina pripreme. 

Sastojci:

300 g palente
1 l vode
sol
luk vlasac
1/2 kg pilećih prsa
250 ml vrhnja za kuhanje
kurkuma
začini po želji

U slast!






UMAK

                  Evo još jednog jela iz djetinjstva. Kako su nas lijepo i zdravo hranili da nismo ni svjesni. Umaka je trebalo, ma ne, moralo biti mnogo :) Definitivno najdraži doručak ikada. Kad ste posljednji  put jeli? Evo mog recepta

Sastojci:

600 ml mlijeka
1/2 kašike masla
1/2 kašike brašna
1 jaje 
sol

U slast!






PURA

                     Malo recepata i iz djetinjstva. Nema toga ko nije jeo puru. Najbolje je to što je jako zdrava. Evo moje pripreme.

Sastojci:

1 l vode
300 g palente
sol
1/2 l mlijeka
1 kašika masla

U slast!





srijeda, 11. svibnja 2016.

MAKARONI I ŠAMPINJONI

                      Još jedan brzi recept. Znam da takve iščekujete i priželjkujete :) E pa nadam se da sam vas obradovala. Ono što skoro svi imamo u svojoj kuhinji možemo iskoristiti i napraviti odlične obroke od kojih će svi padati u kulinaski trans. Pripremite papire i olovke.

Sastojci:

400g makarona
350g šampinjona
300ml paradajz sosa
sol
origano


U slast!



utorak, 10. svibnja 2016.

SALATA

                               Eh nisam nijednu još postavila, ali ova je super jer može biti i salata i predjelo, ali za nekoga i obrok jer je zaista kalorična. Ovo je recept kako ja pravim, dakle moj lični, isprobani i provjereni. Lahko se pravi, brzo i nema hrpe isprljanih sudova.

Sastojci:

400g graška
200g krompira
4 jaja
3 kašike majoneze

U slast!            


   

DORUČAK

                      Svi želimo što brže napraviti doručak. Nemamo vremena razmišljati šta napraviti. Želimo nešto brzo i bez puno truda. A još ako imamo nekih ostataka koje ne znamo gdje iskoristiti, svega pomalo, a nije za kante i smeća onda je ovo idealan recept za vas.


Sastojci:

300g blitve
100g šampinjona
100g sira
sol
3 jaja
1 kašika pavlake
100ml vrhnja za kuhanje
50ml mlijeka

U slast!




petak, 29. travnja 2016.

PIZZA

                      Jedno od omiljnih fast food recepata svih nas. Tajna je u tijestu, ali i pečenju. Lično koristim koje stignem :) ali ovaj put sam koristila ludo tijesto. Ono je odlično jer može i za slana i za slatka jela. Od njega sam pravila i kiflice, kifle, samunčiće, a sad i pizzu. 
   
                       U prilogu je video koji će vam olakšati pripremu i prikazati realno kako to izgleda pizza home made. Nadam se da ćete uživati u videu kao i u receptu, i da će vam postati omiljeni.

Sastojci:

(tijesto)
brašno
šećer
so
germa
1 prašak za pecivo
mlijeko
jogurt/kisela
2 jaja

(nadljev)
1/2kg šampinjona
200g salame
100g sira
100ml paradajz sosa
origano
 


U slast!





nedjelja, 24. travnja 2016.

TIKVICE

Ono što mi se mnnogo dopada kod moderne kuhinje je to što daje šansu veoma poznatim namirnicama, ali koje u tradicionalnoj kuhinji imaju malo ili nikako prostora. Ovaj put sam izdvojila tikvice. I nije samo specifično to što se napokon koriste nego i način pripreme. Ovaj recept će vas oduševiti, ali je za malu raju, koja inače povrće često izbgava, veoma privlačan.
Sastojci:
 
2 tikvice
3 kaše maslinovog ulja
2 čehna bijelog luka
2 kašike svježeg timjana (ili kašičica sušenog) 
malo mljevene crvene paprike
sol
biber 
 
Priprema:
 
Tikvice isjeći na kolutove debljine 2 milimetra, ali ne do kraja nego samo 3/4. Možete ih fiksirati štapićem između da ne bi došlo do pomjeranja/kolutanja na plehu prilikom pečenja. Pomiješati maslinovo ulje, prethodno ispasiran bijeli luk i timijan. Zatim dodati sol, biber i papriku. Tikvice staviti u pleh pazeći da je sječena strana okrenuta na gore. Premazati ih polovinom premaza i prehriti folijom.
 
Peći 45-50 minuta na 200°C. Na pola pečenja premazati ih ostatkom sosa i onda otkriti i tako peći do kraja. pred sami kraj možete posuti parmezana po tikvicama i ostaviti ih još nekih 5-10 minuta.
 
U slast! 
 
 
 



petak, 22. travnja 2016.

PILEĆE JERTICE

                                    Neko voli a neko ne, ali ja kuhinju ne mogu zamisliti bez njih. Super brzo i jednostavno jelo.

Sastojci:

1 luk
1/2 kg pilećih jetrica
1 čaša vode
začini

(zaprška)
1 kašika brašna
1 kašičica crvene paprike
2 kašike vode

Priprema:

Kad se ulje u tavi zagrije staviti isjeckan luk i dinstati do karamelizacije, nakon toga dodati očišćene pileće jetrice, propržiti ih i postepeno dodavati vodu. Na kraju dodati začine: sol, biber i peršun (i ako još nešto želite). Napraviti zapršku i dodati u tavu, promiješati i tako ostaviti još 5 minuta da kuha. Nakon toga su vaše pileće jetrice gotove i spremne za serviranje.

U slast!


SATARAŠ

                                      Definitivno prava vitaminska bomba. Ima raznih načina pripreme, pa tako i ja imam svoj. Recept je jednostavan i idealan.

Sastojci:

10 paprika
1 luk
1 paradajz
1 patlidžan
1 mrkva
2 čaše vode
1 kašičica vegete
prstohvat bibera
1 kašičica peršuna

Priprema:

U šerpu nasuti ulja i kad se zagrije dodati isjeckan luk, zatim mrkvu (može i na kolutiće-po želji). Kad se to fino izdinsta, paradaz oguliti, izrezati na komade i dodati. Zatim patlidžan isto oguliti i isjeckati i dodati. Paprike režete po želji a ja ih uvijek režem na kockice, i dodate u šerpu. Dodati vodu i pustiti da kuha. Na kraju dodati začine: vegetu, biber i peršun. Kuhati još 5 minuta i skinuti s plate. Vaš sataraš je gotov i spreman za serviranje.

U slast! 




RIŽA I PILETINA

                 Ponekad je piletine preko glave :) Međutim, napraviti savršenu rižu a i piletinu je neprocjenjivo. ovo je moj recept i nadam se da će biti i vaš.


Sastojci:

4 batka
2 šolje riže
1 kašičica vegete
1/2 karija
prstohvat bibera
1 kašika masla
1/2 šolje vode
pileća voda

Priprema:

Skuhati batke u loncu. Rižu oprati, staviti u tepsiju, nasuti pileće vode i maslo i u zagrijanu rernu na 250°C. Izvaditi rižu dok nije popila svu vodu, staviti vegete, karija i pola šolje vode i promiješati. Batke marinirati vegetom, biberom i karijem i staviti na rižu a onda vratiti u rernu. Kad se piletina zarumeni isključiti rernu i vaš ručak je gotov. Bit ćete oduševljeni.


U slast!





BURANIJA

                     Svi jedva čekamo ljeto. Svi imamo svoje razloge, ali jedan nam je zajedniči - zeleniš :D Povrća na sve strane Imamo mi njega i zimi, zamrzivač radi svoje, ali je nekako meraknije friško ubrano. Evo moj recept za buranije - znam da je svi volimo. 

Sastojci:

1 luk
3 mrkve
2 čehna bijelog luka
200 g junetine
2 čaše vode
1/2 kg buranije
1 paprika
1 paradajz
1 kašika peršuna
1 kašičica crvene paprike
1/2 kašike vegete
1/2 kašičice bibera
1 kašičica origana



(zaprška)
1 kašika brašna
2 kašike vode

Priprema:

Luk isjeckati i preopržiti na ulju, dodati isjeckane mrkve na kolutiće i da se polahko dinsta. Zatim bijeli luk isjeckati i dodati u šerpu. Papriku izrezati na kriške, a paradajz oguliti, isjeckati i sve zajedno dodati. Isjeckati junetinu na kockice, dinstati i onda dodati vodu. Kad voda proključa staviti buraniju i ostaviti da kuha. Pred kraj dodati začine: peršun, crvenu papriku, vegetu, biber i origano. Napraviti zapršku, sasuti u šerpu, promiješati, ostaviti još 5 minuta da kuha i vaša buranija je gotova. Servirate po želji. Neko voli kašiku pavlake i tanjir staviti, ali svejedno je ukusna.

U slast!


četvrtak, 21. travnja 2016.

ZELJANICA

               I može li jedna kuhinja bez pite? Nema šanse! Prije je bila svakodnevno na sofri a sada malo rjeđe, mada opet makar jednom-dvaput sedmično mora biti. Svako ima svoj recept, a ovo je moj i najbolji je :) Nadam se da ćete se voditi ovim receptom a i da će vam biti ugodno pregledavajući ga. 

U slast!


nedjelja, 10. travnja 2016.

SUPA OD PILEĆEG TEMELJCA

Inače moj omiljeni recept za supu koji sam dobile od svoje drage majke, izvrsne kuharice. I moja dječica je mnogo vole. Probajte i postat će i vaša omiljena.

Sastojci:

1 l pilećeg temeljca
1 karabatak
1 čitav crveni luk
1 karfiol
1 krompir  
1 mrkva 
1 paprika 
1 paradajz
1 kašičica vegete
1/2 kašičice crvene paprike
1 kašičica origana
1 kašičica peršuna
1 čehno bijelog luka
1/2 kašičice bibera
2 kašike terhane

Priprema:

Izliti pileći temeljac u šerpu, isparčati karabatak, staviti čitav crveni luk neizrezan, zatim isitniti karfiol, krompir, mrkvu i papriku isjeckati na kockice. Paradajz oguliti, isitniti i dodati u temeljac. Dodati isjeckano čehno bijelog luka. Ostaviti da se kuha na jakoj vatri. Pred kraj kuhanja dodati sve začine: vegetu, crvenu papriku, origano, peršun, biber. I naravno na kraju ide terhana nakon koje se supa kuha još 5-10 min. Nakon toga supa je gotova i spremna za serviranje i degustiranje. 

U slast!

FILOVANE PAPRIKE

Ko ne voli filovane paprike!? A sad evo i recepta kako ih napraviti.

Sastojci:

1 kg paprika
voda

(fil)
1 kg faširanog junećeg mesa
1 šolja riže
2 izerendane mrkve
2 kašike peršuna
1 izerendani luk
1 kašičicu origana
2 čehna bijelog luka
1 kašika vegete
1 kašičiva crvene paprike
1 kašičica bibera

 (zaprška)
1 kašika masla
1 kašika brašna
1/2 kašike crvene paprike

Priprema:

Paprike očistiti, sve sastojke za filovanje sastaviti i izmiješati. Paprike filovati i redati u šerpu. Kad sve završimo nasuti vode toliko da potopite paprike. Platu zagrijati na najjaču temperaturu i kad paprike prokuhaju smanjiti i kuhati ih na laganoj srednjoj temperaturi. Pred kraj kuhanja napraviti zapršku tako što maslo topite, u njega dodate brašno i crvenu papriku i izmiješate nakon čega ga izlijete u šerpu s paprikama i promiješate. Ostaviti još 5 min. da kuhaju i paprike su gotove. 

U slast!



subota, 9. travnja 2016.

ULJEVAK

Sastojci:


(tijesto)
150-200 g brašna
2 jaja
4 krompira narezana na kockice
mlijeko
so
voda
bijeli luk
biber

(preliv)
2 dl jogurta
2 dl kiselog vrhnja (može i manje po želji)
Priprema:
Od navedenih sastojaka umutiti tijesto malo gušće nego za palačinke. Zagrijati rernu na 220°C. Nauljiti pleh i dobro ugrijati te u njega izliti pomiješan krompir sa tijestom i peći oko 20 minuta. Preliti pomiješanim jogurtom i vrhnjem i peći još nekoliko minuta.

U slast!

nedjelja, 3. travnja 2016.

SAMUNČIĆI

Super recept za super samunčiće i to zamislite bez germe. Kako??? Lahko!!! Nadam se da će vam se dopasti ovaj recept i da će biti omiljeni u vašoj kuhinji.

Sastojci:
200 ml jogurta
200gr bijelog (može i crnog) brašna
50gr kukuruznog brašna
2 ravne kafene kašičice soli
pola kašičice sode bikarbone


Priprema
Sve sastaviti, umutiti prvo kašikom, a poslije završiti rukama. Sasuti na pobrašnjen sto, podijeliti tijesto na 6 dijelova, staviti u tepsiju pa u zagrijanu rernu. Peći oko 10 min. na 200°C. Ispečene samunčiće vaditi mokrim rukama – “umiti” svaku, pa ostaviti da se malo prohlade.

U slast!


21


subota, 27. veljače 2016.

POGAČICE

Sastojci:
250g svježeg sira
200g maslaca
2 jaja
1 kašičica soli
400g brašna
Priprema:
Sir pomiješati s 1 jajetom, 1 žumancetom, dodati so, pa nasjeckan omekšan puter. Dodati brašno i umijesiti kompaktno testo. Brašno dodavati dio po dio, pa ako je suviše mehko dodati još brašna. Tijesto zaviti u foliju i ostaviti nekoliko sati u frižideru, a najbolje preko noći. Tijesto razvaljati na pobrašnjenoj površini na 7-8 milimetara i praviti oblike čašom  2-3cm debljine. Pošto ostanu krajevi oko pogačica, to ponovo premijesiti i istom metodom napraviti još pogačica. Truditi se da se sa tijestom što manje radi, jer postaje mekše.
Pogačice redati na pleh sa papirom za pečenje. Preostalo bjelance umutiti sa malo soli pa njime namazati pogačice. Po vrhu posuti kim ili crni susam. Ostaviti tako u plehu da još malo nadođu. a onda peći u rerni zagrijanoj na 200°C. Nakon par minuta pečenja smanjiti na 180°C i peći dok pogačice ne budu skroz rumene. Kad se ispeku, ostaviti da se malo ohlade i onda su spremne za degustaciju.
U slast!




četvrtak, 25. veljače 2016.

POHOVANA PILEĆA PRSA

Ako želite neki super recept kako spremiti pileća prsa, evo pokušajte na moj način. 



Potrebno vam je:

400 g pilećih prsa
200 g vrhnja za kuhanje
200 g mljevenih lješnjaka
2 jaja
začini po želji
maslinovo ulje



Priprema:

Pileća prsa filirati i marinirati u maslinovom ulju i začinima te uvaljati u jaje i mljevene lješnjake. Ulje zagrijati i onda ih pržiti. Dodati vrhnje za kuhanje i lagano dinstati da se sve sjedini. Servirajte i uživajte u ovom jelu. 

U slast!








ponedjeljak, 22. veljače 2016.

KIFLICE

Još jedan recept za ukusne kiflice. 

Sastojci:

550g brašna
20 g germe
200 g putera
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
250 ml mlijeka

Priprema:

Sve sastojke sjediniti, izmiješati i pustiti da tijesto nadođe. Nakon toga tijesto podijeliti na 16 loptica iste veličine i razviti a onda svaku podijeliti na 6 trokutića, zarolati i redati u pleh. Možete ih posuti susamom. Peći na 250°C dok ne dobiju zlatnu boju, a onda smanjiti na 150°C 15 minuta nakon čega ih vadite.

U slast!








petak, 19. veljače 2016.

KOKICE

Super ideja uz film! Najbolje grickalice koje ćete poželjeti. Ne znate kako ih spremiti? Evo prilike da naučite. Pratite video i saznajte.


U slast!