nedjelja, 24. travnja 2016.

TIKVICE

Ono što mi se mnnogo dopada kod moderne kuhinje je to što daje šansu veoma poznatim namirnicama, ali koje u tradicionalnoj kuhinji imaju malo ili nikako prostora. Ovaj put sam izdvojila tikvice. I nije samo specifično to što se napokon koriste nego i način pripreme. Ovaj recept će vas oduševiti, ali je za malu raju, koja inače povrće često izbgava, veoma privlačan.
Sastojci:
 
2 tikvice
3 kaše maslinovog ulja
2 čehna bijelog luka
2 kašike svježeg timjana (ili kašičica sušenog) 
malo mljevene crvene paprike
sol
biber 
 
Priprema:
 
Tikvice isjeći na kolutove debljine 2 milimetra, ali ne do kraja nego samo 3/4. Možete ih fiksirati štapićem između da ne bi došlo do pomjeranja/kolutanja na plehu prilikom pečenja. Pomiješati maslinovo ulje, prethodno ispasiran bijeli luk i timijan. Zatim dodati sol, biber i papriku. Tikvice staviti u pleh pazeći da je sječena strana okrenuta na gore. Premazati ih polovinom premaza i prehriti folijom.
 
Peći 45-50 minuta na 200°C. Na pola pečenja premazati ih ostatkom sosa i onda otkriti i tako peći do kraja. pred sami kraj možete posuti parmezana po tikvicama i ostaviti ih još nekih 5-10 minuta.
 
U slast! 
 
 
 



Nema komentara:

Objavi komentar