subota, 27. veljače 2016.

POGAČICE

Sastojci:
250g svježeg sira
200g maslaca
2 jaja
1 kašičica soli
400g brašna
Priprema:
Sir pomiješati s 1 jajetom, 1 žumancetom, dodati so, pa nasjeckan omekšan puter. Dodati brašno i umijesiti kompaktno testo. Brašno dodavati dio po dio, pa ako je suviše mehko dodati još brašna. Tijesto zaviti u foliju i ostaviti nekoliko sati u frižideru, a najbolje preko noći. Tijesto razvaljati na pobrašnjenoj površini na 7-8 milimetara i praviti oblike čašom  2-3cm debljine. Pošto ostanu krajevi oko pogačica, to ponovo premijesiti i istom metodom napraviti još pogačica. Truditi se da se sa tijestom što manje radi, jer postaje mekše.
Pogačice redati na pleh sa papirom za pečenje. Preostalo bjelance umutiti sa malo soli pa njime namazati pogačice. Po vrhu posuti kim ili crni susam. Ostaviti tako u plehu da još malo nadođu. a onda peći u rerni zagrijanoj na 200°C. Nakon par minuta pečenja smanjiti na 180°C i peći dok pogačice ne budu skroz rumene. Kad se ispeku, ostaviti da se malo ohlade i onda su spremne za degustaciju.
U slast!




Nema komentara:

Objavi komentar