petak, 29. travnja 2016.

PIZZA

                      Jedno od omiljnih fast food recepata svih nas. Tajna je u tijestu, ali i pečenju. Lično koristim koje stignem :) ali ovaj put sam koristila ludo tijesto. Ono je odlično jer može i za slana i za slatka jela. Od njega sam pravila i kiflice, kifle, samunčiće, a sad i pizzu. 
   
                       U prilogu je video koji će vam olakšati pripremu i prikazati realno kako to izgleda pizza home made. Nadam se da ćete uživati u videu kao i u receptu, i da će vam postati omiljeni.

Sastojci:

(tijesto)
brašno
šećer
so
germa
1 prašak za pecivo
mlijeko
jogurt/kisela
2 jaja

(nadljev)
1/2kg šampinjona
200g salame
100g sira
100ml paradajz sosa
origano
 


U slast!





nedjelja, 24. travnja 2016.

TIKVICE

Ono što mi se mnnogo dopada kod moderne kuhinje je to što daje šansu veoma poznatim namirnicama, ali koje u tradicionalnoj kuhinji imaju malo ili nikako prostora. Ovaj put sam izdvojila tikvice. I nije samo specifično to što se napokon koriste nego i način pripreme. Ovaj recept će vas oduševiti, ali je za malu raju, koja inače povrće često izbgava, veoma privlačan.
Sastojci:
 
2 tikvice
3 kaše maslinovog ulja
2 čehna bijelog luka
2 kašike svježeg timjana (ili kašičica sušenog) 
malo mljevene crvene paprike
sol
biber 
 
Priprema:
 
Tikvice isjeći na kolutove debljine 2 milimetra, ali ne do kraja nego samo 3/4. Možete ih fiksirati štapićem između da ne bi došlo do pomjeranja/kolutanja na plehu prilikom pečenja. Pomiješati maslinovo ulje, prethodno ispasiran bijeli luk i timijan. Zatim dodati sol, biber i papriku. Tikvice staviti u pleh pazeći da je sječena strana okrenuta na gore. Premazati ih polovinom premaza i prehriti folijom.
 
Peći 45-50 minuta na 200°C. Na pola pečenja premazati ih ostatkom sosa i onda otkriti i tako peći do kraja. pred sami kraj možete posuti parmezana po tikvicama i ostaviti ih još nekih 5-10 minuta.
 
U slast! 
 
 
 



petak, 22. travnja 2016.

PILEĆE JERTICE

                                    Neko voli a neko ne, ali ja kuhinju ne mogu zamisliti bez njih. Super brzo i jednostavno jelo.

Sastojci:

1 luk
1/2 kg pilećih jetrica
1 čaša vode
začini

(zaprška)
1 kašika brašna
1 kašičica crvene paprike
2 kašike vode

Priprema:

Kad se ulje u tavi zagrije staviti isjeckan luk i dinstati do karamelizacije, nakon toga dodati očišćene pileće jetrice, propržiti ih i postepeno dodavati vodu. Na kraju dodati začine: sol, biber i peršun (i ako još nešto želite). Napraviti zapršku i dodati u tavu, promiješati i tako ostaviti još 5 minuta da kuha. Nakon toga su vaše pileće jetrice gotove i spremne za serviranje.

U slast!


SATARAŠ

                                      Definitivno prava vitaminska bomba. Ima raznih načina pripreme, pa tako i ja imam svoj. Recept je jednostavan i idealan.

Sastojci:

10 paprika
1 luk
1 paradajz
1 patlidžan
1 mrkva
2 čaše vode
1 kašičica vegete
prstohvat bibera
1 kašičica peršuna

Priprema:

U šerpu nasuti ulja i kad se zagrije dodati isjeckan luk, zatim mrkvu (može i na kolutiće-po želji). Kad se to fino izdinsta, paradaz oguliti, izrezati na komade i dodati. Zatim patlidžan isto oguliti i isjeckati i dodati. Paprike režete po želji a ja ih uvijek režem na kockice, i dodate u šerpu. Dodati vodu i pustiti da kuha. Na kraju dodati začine: vegetu, biber i peršun. Kuhati još 5 minuta i skinuti s plate. Vaš sataraš je gotov i spreman za serviranje.

U slast! 




RIŽA I PILETINA

                 Ponekad je piletine preko glave :) Međutim, napraviti savršenu rižu a i piletinu je neprocjenjivo. ovo je moj recept i nadam se da će biti i vaš.


Sastojci:

4 batka
2 šolje riže
1 kašičica vegete
1/2 karija
prstohvat bibera
1 kašika masla
1/2 šolje vode
pileća voda

Priprema:

Skuhati batke u loncu. Rižu oprati, staviti u tepsiju, nasuti pileće vode i maslo i u zagrijanu rernu na 250°C. Izvaditi rižu dok nije popila svu vodu, staviti vegete, karija i pola šolje vode i promiješati. Batke marinirati vegetom, biberom i karijem i staviti na rižu a onda vratiti u rernu. Kad se piletina zarumeni isključiti rernu i vaš ručak je gotov. Bit ćete oduševljeni.


U slast!





BURANIJA

                     Svi jedva čekamo ljeto. Svi imamo svoje razloge, ali jedan nam je zajedniči - zeleniš :D Povrća na sve strane Imamo mi njega i zimi, zamrzivač radi svoje, ali je nekako meraknije friško ubrano. Evo moj recept za buranije - znam da je svi volimo. 

Sastojci:

1 luk
3 mrkve
2 čehna bijelog luka
200 g junetine
2 čaše vode
1/2 kg buranije
1 paprika
1 paradajz
1 kašika peršuna
1 kašičica crvene paprike
1/2 kašike vegete
1/2 kašičice bibera
1 kašičica origana



(zaprška)
1 kašika brašna
2 kašike vode

Priprema:

Luk isjeckati i preopržiti na ulju, dodati isjeckane mrkve na kolutiće i da se polahko dinsta. Zatim bijeli luk isjeckati i dodati u šerpu. Papriku izrezati na kriške, a paradajz oguliti, isjeckati i sve zajedno dodati. Isjeckati junetinu na kockice, dinstati i onda dodati vodu. Kad voda proključa staviti buraniju i ostaviti da kuha. Pred kraj dodati začine: peršun, crvenu papriku, vegetu, biber i origano. Napraviti zapršku, sasuti u šerpu, promiješati, ostaviti još 5 minuta da kuha i vaša buranija je gotova. Servirate po želji. Neko voli kašiku pavlake i tanjir staviti, ali svejedno je ukusna.

U slast!


četvrtak, 21. travnja 2016.

ZELJANICA

               I može li jedna kuhinja bez pite? Nema šanse! Prije je bila svakodnevno na sofri a sada malo rjeđe, mada opet makar jednom-dvaput sedmično mora biti. Svako ima svoj recept, a ovo je moj i najbolji je :) Nadam se da ćete se voditi ovim receptom a i da će vam biti ugodno pregledavajući ga. 

U slast!


nedjelja, 10. travnja 2016.

SUPA OD PILEĆEG TEMELJCA

Inače moj omiljeni recept za supu koji sam dobile od svoje drage majke, izvrsne kuharice. I moja dječica je mnogo vole. Probajte i postat će i vaša omiljena.

Sastojci:

1 l pilećeg temeljca
1 karabatak
1 čitav crveni luk
1 karfiol
1 krompir  
1 mrkva 
1 paprika 
1 paradajz
1 kašičica vegete
1/2 kašičice crvene paprike
1 kašičica origana
1 kašičica peršuna
1 čehno bijelog luka
1/2 kašičice bibera
2 kašike terhane

Priprema:

Izliti pileći temeljac u šerpu, isparčati karabatak, staviti čitav crveni luk neizrezan, zatim isitniti karfiol, krompir, mrkvu i papriku isjeckati na kockice. Paradajz oguliti, isitniti i dodati u temeljac. Dodati isjeckano čehno bijelog luka. Ostaviti da se kuha na jakoj vatri. Pred kraj kuhanja dodati sve začine: vegetu, crvenu papriku, origano, peršun, biber. I naravno na kraju ide terhana nakon koje se supa kuha još 5-10 min. Nakon toga supa je gotova i spremna za serviranje i degustiranje. 

U slast!

FILOVANE PAPRIKE

Ko ne voli filovane paprike!? A sad evo i recepta kako ih napraviti.

Sastojci:

1 kg paprika
voda

(fil)
1 kg faširanog junećeg mesa
1 šolja riže
2 izerendane mrkve
2 kašike peršuna
1 izerendani luk
1 kašičicu origana
2 čehna bijelog luka
1 kašika vegete
1 kašičiva crvene paprike
1 kašičica bibera

 (zaprška)
1 kašika masla
1 kašika brašna
1/2 kašike crvene paprike

Priprema:

Paprike očistiti, sve sastojke za filovanje sastaviti i izmiješati. Paprike filovati i redati u šerpu. Kad sve završimo nasuti vode toliko da potopite paprike. Platu zagrijati na najjaču temperaturu i kad paprike prokuhaju smanjiti i kuhati ih na laganoj srednjoj temperaturi. Pred kraj kuhanja napraviti zapršku tako što maslo topite, u njega dodate brašno i crvenu papriku i izmiješate nakon čega ga izlijete u šerpu s paprikama i promiješate. Ostaviti još 5 min. da kuhaju i paprike su gotove. 

U slast!



subota, 9. travnja 2016.

ULJEVAK

Sastojci:


(tijesto)
150-200 g brašna
2 jaja
4 krompira narezana na kockice
mlijeko
so
voda
bijeli luk
biber

(preliv)
2 dl jogurta
2 dl kiselog vrhnja (može i manje po želji)
Priprema:
Od navedenih sastojaka umutiti tijesto malo gušće nego za palačinke. Zagrijati rernu na 220°C. Nauljiti pleh i dobro ugrijati te u njega izliti pomiješan krompir sa tijestom i peći oko 20 minuta. Preliti pomiješanim jogurtom i vrhnjem i peći još nekoliko minuta.

U slast!

nedjelja, 3. travnja 2016.

SAMUNČIĆI

Super recept za super samunčiće i to zamislite bez germe. Kako??? Lahko!!! Nadam se da će vam se dopasti ovaj recept i da će biti omiljeni u vašoj kuhinji.

Sastojci:
200 ml jogurta
200gr bijelog (može i crnog) brašna
50gr kukuruznog brašna
2 ravne kafene kašičice soli
pola kašičice sode bikarbone


Priprema
Sve sastaviti, umutiti prvo kašikom, a poslije završiti rukama. Sasuti na pobrašnjen sto, podijeliti tijesto na 6 dijelova, staviti u tepsiju pa u zagrijanu rernu. Peći oko 10 min. na 200°C. Ispečene samunčiće vaditi mokrim rukama – “umiti” svaku, pa ostaviti da se malo prohlade.

U slast!


21