nedjelja, 30. kolovoza 2015.

KIFLE

Sastojci:

- 1 kg bijelog brašna
- 100 g maslaca ili margarina
- 2 kašikice soli
- 2 kašikice šećera
- 25 g germe svježe
- 4 dl vode
- 1 kašika velika sirćeta razblaženog
- 1 dl mljeka



 Priprema:

1. U plastičnu zdjelu staviti brašno, so, maslac (ja sam koristila tecni). U jednoj šerpici zagrijati mlijeko da bude mlako i u njega izdrobiti germu sa šećerom. Kada se germa istopila staviti u brašno i sve zamjesiti sa toplom vodom u koju smo stavili kašiku sirćeta. Tijesto se mora fino odvajati od zdijele, piše namirnice.ba.

2. Tijesto pokriti i staviti da stoji 50 min. Kada je prošlo 50 min premjesiti tijesto i ostaviti da stoji dodatnih 25 min.

3. Kada je tijesto premješano i odstojalo dovoljno, radnu površinu nabrašnjati i istresti tijesto na njega. Od tijesta napraviti 15 kuglica fino dlanovima i ostaviti da kuglice odstoje jos 10-tak min.

4. Svaku kuglicu razvući oklagijom uspravno i motati kifle odozgo tako što na početku pritišćete dlanom a poslije obadvjema rukama rulate prema dole pritišćući tijesto dok ne dođete do kraja.

5. Pleh pokriti papirom i staviti kifle i ostaviti da stoje dok ne budu duple velicine (15 min). Svaku kiflu namazati vodom i posuti sa soli i peci u zagrijanoj rerni na 250 stepeni 12 min.

6. Rerna mora biti vrela i sasvim je dovoljno 12 min!

7. Dobijete divne kifle kao iz pekare ili trgovine. Kifle koje i sutradan možete jesti i kifle koje zamrznete i kad ugrijete budu tako divne i mekane.

UŠTIPCI

Lagan, slastan i brz recept koji će vas ostaviti bez riječi. 

Umiješati:

1/2 kg brašna
soli
1 prašak za pecivo
2 jaja
1/2 l jogurta

Priprema:

Brašno, so i prašak pomiješati, dodati jaja, a zatim opet izmiješati dok se sve ne sastavi. Zakuhavati jogurtom da se dobije jedinstvena masa. Malo nakuhati brašnom (poput jufke) i ostaviti da nadođe po želji, a možete i odmah razvijati. Kad razvijate, možete i na manje dijelove podijeliti, nakuhati na brašnu i razvijati oklagijom. Izrežete na željene oblike i veličine. U dubljoj šerpi zagrijati ulje i onda stavljati uštipke. Najbolje ide sa sirom i povlakom, u slanoj verziji, a s džemom u slatkoj. Slasni zalogaji!




LUDO TIJESTO

Želite nešto i za slano i za slatko. Ovo jednog recepta tijesta od kojeg možete praviri slane i slatke kiflice, pice, samunčiće i slično, sve što vam na um padne. Nemam nekih određenih mjera jer lično ovo pravim, kako često čujete od domaćica, od oka :D

Potrebno:


brašno
šećer
so
germa
1 prašak za pecivo
mlijeko
jogurt/kisela
2 jaja

Priprema:

U posudu (vajnik) stavite brašna po želji, u zavisnosti od toga koliko tijesta želite napraviti, zatim prašak za pecivo, germu, a onda posolite i pošećerite. To malo izmiješate, a onda dodate dvoje jaja, opet malo promiješate da se jaja sjedine s ostatkom smjese i  zakuhate mlijekom i kiselom vodom. Tu smjesu stavite u najlonsku kesu ispušete zrak, svežete i ostavite u frižideru četiri sata da smjesa nadođe. Nakon tog vremena izvadite tijesto iz frižidera i kese, ostavite malo na sobnoj temperaturi da se tijesto "odmori" i onda pravite šta želite. Ovo tijesto može stajati u frižideru i četiri dana, dakle ne morate ga odmah iskoristiti.





           

ŠARENA ROLADA

Jedan neobičan ali jako zanimljiv recept vam je sad dostupan. Možete ga praviti za svaku priliku i iznenaditi kako svoje ukućane tako i goste.


Potrebno:

3 jaja
1 kašičica soli
4 kašike brašna
1 prašak za pecivo
1 čaša jogurta
vrhnje za kuhanje
1/2 kg svježeg bijelog sira
žuti sir u listićima
3 kašike špinata ili ajvara
po želji: salama, suho meso...


Priprema:

Tijesto:

Umutiti jaja, zatim dodati so, brašno, prašak za pecivo i jogurt. Dodati po želji ajvara ili sjeckanog špinata. Tijesto peći na papiru za pečenje. Kad je tijesto pečeno zamotati ga u vlažnu krpu i pustiti da se ohladi.

Preljev:

Izmiješati vrhnje za kuhanje, so i svježi sir. Tijesto, nakon što se ohladilo, odmotati i premazati smjesom, zatim staviti meso po želji i sir u listićima, a onda zarolati. Sjeći na željene oblike i debljinu.


                                            

PILEĆI FILE

Ako želite nešto sočno a brzo evo jednog odličnog recepta.


Potrebno vam je:

400 g pilećih prsa
200 g cherry paradajza
200 g vrhnja za kuhanje
100 g mozzarelle
100 g rikole
100 g kukuruza šećerca
2 tortilje
1 crvena paprika
1 žuta paprika
začini po želji
maslinovo ulje



Priprema:

Pileća prsa filirati i marinirati u maslinovom ulju i začinima te ispržiti u zagrijanoj tavi.Dodati vrhnje za kuhanje i lagano dinstati da se sve sjedini. Na tanjiru pripremiti podlogu od rikole, dodati nacjeckane paprike i paradajz i posuti kukuruzom. Zatim dodati filete te po želji politi salatu umakom. Na filete dodati blago rastopljenu mozzarellu. U međuvremenu tortilje izlomiti na trokute i nakapati maslinovim uljem i začinima po želji, posoliti i zapeći u rerni na 180°C i servirati ih uz jelo. Preostali umak od začina poslužiti u malim posudama kao prilog uz tortilje.




                                                            
                                               
                                                                      

SLANE KIFLICE

         Kući ste i imate vremena za kuhanje, a jede vam se nešto slasno, evo recepta za vas...


             Pomiješati 400 g glatkog brašna s jednim praškom za pecivo i kašičicom soli. Dodati 150 g maslaca narezanog na listiće, razmućeno jaje i 250 g svježeg sira koji se pretkodno pomiješa sa 100 ml mlijeka. Umijesiti glatko tijesto i ostaviti u frižideru da odstoji sat vremena. Nakon toga tijesto razvajati, izrezati na trokute, oblikovati kiflicce i premazati ih razmućenim jajetom. Posuti ih sezamom i peći na 180° 20 minuta.